Certyfikat dobrych praktyk dla MCSM w Toruniu

Podczas konferencji, która odbyła się 21 marca w Lublanie w Słowenii MCSM zostało zaprezentowane wśród dziewięciu obiektów z siedmiu krajów Europy Środkowej jako przykład dobrych praktyk zarządzania obiektem zabytkowym. Celem konferencji jest promowanie ponownego wykorzystywania miejsc historycznych dla nowych funkcji i działalności. Analizowano współczesne przykłady zarządzania zabytkami pod kątem ponownego wykorzystana budynków dziedzictwa kulturowego – zarówno pod względem infrastruktury, jak i realizowanej obecnie działalności.

W tym miejscu warto przypomnieć, że MCSM mieści się w środkowej części dawnych Młynów Toruńskich (Młynów Leopolda Rychtera), które za czasów swoje świetności były największym młynem parowym w naszym regionie. W części, którą zajmuje dzisiaj MCSM, znajdował się tzw. młyn pszenny i dziennie wytwarzano w nim 1200 ton mąki pszennej. Dzisiaj mąki tu nie produkujemy, ale nasi Goście znakomicie czują się w poindustrialnej przestrzeni młynów. Do dyspozycji mają przestronne pokoje z zabytkowymi drewnianymi stropami, sale szkoleniowe i rekreacyjne, restaurację Młyn Smaków, lobby, czy przeszklone patio, które kiedyś było rampą kolejową pomiędzy dwoma odrębnymi budynkami. Teraz ta przestrzeń łączy hostel z restauracją, a swoją architekturą przyciąga uwagę wszystkich odwiedzających.